dijous, 14 de febrer del 2008

Manifest: EN MOVIMENT per la llibertat d’expressió i la participació

EN MOVIMENT per la llibertat d’expressió i la participació

Durant anys, a Santa Coloma de Gramenet, homes i dones van ser perseguides, torturades, empresonades, acomiadades, assassinades... per lluitar per acabar amb un règim repressiu i dictatorial i lluitar per aconseguir la llibertat.

La llibertat d’expressió va costar moltíssims anys d’aconseguir. En l’actualitat ens trobem, però, diferents instruments que la retallen de manera discriminada. Mitjançant un Reglament de Participació Ciutadana restrictiu i unes Ordenances Municipals de Neteja repressives. Limitació de participació, restricció de les formes d’expressió (amb limitació per penjar pancartes i cartells)...i multes a qui es passa un pèl de la ratlla marcada: un jove multat amb 200€ per penjar un cartell, partits i candidatures electorals multades en la campanya de les municipals amb milers d’euros, persecució i negació d’informació a mitjans de comunicació com El Mirall.net, i un llarg etcètera.

Alguns partits polítics, apliquen una mordassa als moviments associatius i a la premsa que no són controlables i manipulables. El PSC, en un acte d’originalitat, inclou a les Ordenances de Neteja uns apartats que signifiquen una retallada de la llibertat d’expressió. A Santa Coloma de Gramenet, des de l’arribada a l’alcaldia de Bartomeu Muñoz, l’aplicació d’aquestes ordenances s’ha portat a un extrem que ratlla la intolerància i l’autoritarisme, i suposen:

- No respectar l’apartat 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans.
- Retallar la llibertat i els drets d’expressió, opinió i participació.
- Discriminar i retallar el legítim dret democràtic dels partits de l’oposició i dels moviments cívics i socials crítics, durant les campanyes electorals i de denúncia.
- Intentar acabar amb els moviments socials, propiciant la divisió amb diners de tots i totes.
- Emmordassar als mitjans de comunicació independents mitjançant el boicot i querelles.
Al mateix temps, la política que practica Bartomeu Muñoz i l’equip de govern amb les entitats socials, és clarament repressiva. Dóna suport a aquelles que li son afins políticament amb prebendes que surten de les arques municipals, i en canvi reprimeix les que li són crítiques amb el seu model de ciutat pel que representa de negatiu per als barris per la manca d’infraestructures en molts d’ells. Amb la política d’adjudicació de serveis i obres públiques, de requalificació de terrenys públics que afavoreixen l’especulació urbanística. Amb un Reglament de Participació Ciutadana que és restrictiu, que no permet que les entitats veïnals puguin modificar els plans de qui governa. Pretén que només siguin meres comparses.

Per això hem decidit posar-nos EN MOVIMENT per la llibertat d’expressió demanant:
1. Que no s’empri una Ordenança de Neteja per emmascarar un retall de llibertats. Demanem que els apartats que restringeixen la llibertat d’expressió siguin eliminats, tal com diverses entitats ja van demanar al maig de 2004.
2. Que s’aprovi un nou Reglament de Participació Ciutadana, que permeti que les entitats cíviques i socials de tots els àmbits puguin mantenir la seva independència i puguin fer el treball per al qual van ser creades. Que tinguin veu i vot en les Comissions i puguin modificar els projectes que es presentin.
3. Que els mitjans de comunicació independents, així com els públics, puguin exercir el seu treball lliures de qualsevol pressió política de qui governi. Que es tinguin en compte les recomanacions fetes pel Defensor de la Ciutadania arran de la resolució feta per aquest el 2003 amb motiu de la censura a l’Ateneu Popular Julia Romera, i que no s’han tingut en compte.
4. Que es posi a disposició de les entitats cíviques i socials de Santa Coloma de Gramenet els mitjans necessaris per poder portar a terme les campanyes d’informació a la ciutadania, així com reclamem, també, la participació i control de les entitats en els mitjans de comunicació municipals.

Ens posem EN MOVIMENT, animant tothom a participar per evitar que en el futur es puguin tornar a donar circumstàncies com les que avui ens porten a tornar a lluitar després de més de 30 anys per una cosa que va costar tantes vides i patiments d’arrencar al postfranquisme. Serà un bon homenatge per als qui van quedar en el camí i als qui encara hem de recórrer el nostre propi.

Per la llibertat d’expressió i participació!
Posem-nos EN MOVIMENT!