dimarts, 5 de febrer del 2008

Expulsió del Ple i repressió

Per adherir-se:

Ahir dilluns 4 de febrer, a les 19.00h, es va realitzar el primer Ple ordinari de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.


A les 19.00h es va obrir la porta de l'Ajuntament deixant passar, només, a unes quantes persones de la setantena que estaven esperant per entrar. Després d'insistir, des d'instàncies superiors es va deixar entrar al conjunt de persones que no havien pogut accedir. A la vegada, la sala de Plens ja estava gairebé plena abans d'obrir les portes. Aquest cop, una setantena de persones va assisitr, a més, donat que diverses entitats sotasignants del manifest "En moviment per la llibertat d'expressió" havien demanat paraula al Ple. Les persones que van arribar més tard no vanpoder accedir.


La paraula havia estat demanada complint amb tots els requisits legals que marca el *Reglament de Participació Ciutadana*. Aquest *Reglament* diu que si alguna entitat vol parlar al Ple municipal el contingut d'aquest parlament ha de tenir relació amb algun dels punts o mocions presentades pels grups polítics que tenen representació al consistori. Diverses entitats havíen demanat la paraula per parlar de la 'Memòria històrica', basant-nos en una moció presentada al Ple pel grup municipal d'ICV-EUiA.

Només va poder parlar l'Ateneu Julia Romera que, lamentablement, no va poder acabar la seva intervenció interrompuda amb freqüència i de males maneres pel propi alcalde, Bartomeu Muñoz i Calvet, ja que el contingut de la intervenció no li devia ser grata. Les entitats restants, d'entre les quals algunes que havien demanat paraula (que havia estat demanada i concedida; exceptuant la Comissió Antifeixista 27 de Gener dedicada a treballar per la recuperació de la memòria històrica antifeixista local a la qual no se li va concedir), es van quedar sense el dret d'exercir la paraula. L'alcalde va donar per concloses les intervencions de les entitats de forma taxativa, ordenant que es continués el Ple. Davant les protestes de les entitats que es van quedar sense parlar la única resposta va ser: 'que ell era el President i que així ho manava'. Durant això, el conjunt de persones van mostrar diferents fulls amb frases dedicades a la manca de participació ciutadana i la llibertat d'expressió, girant-se i donant l'esquena a l'alcalde, tot llegint a viva veu el manifest. Tot seguit, l'alcalde va demanar als cossos policials l'expulsió de la sala de Plens dels assistents.

Tots els assistents, la majoria membres de les entitats sotasignants del manifest 'En moviment', van coincidir que el que va passar en el Ple d'ahir va ser una nova i greu transgressió del dret que té la ciutadania a expressar-se lliurement al Ple municipal. Aquest fet ens referma a demanar-vos, una vegada més, el vostre recolzament individual o com a entitat al manifest de 'En moviment per la llibertat d'expressió i la participació'.

La plataforma 'En moviment per la llibertat d'expressió i la participació' i les entitats que no van poder exercir el seu dret a la paraula estudiarem properament les accions legals i jurídiques oportunes a emprendre. Un cop a fora les més de setanta persones es van concentrar amb una pancarta i diverses torxes explicant el succeït i clamant per la mobilització.

Per altra banda, ahir dilluns a la tarda, a última hora la persona que va ser identificada en acabada la roda de premsa de presentació d' EN MOVIMENT el passat dijous 31 de gener, va rebre una citació judicial per "falta de respecte a l'autoritat" per uns suposats insults. Davanta la total indefenció del denunciat, i l'intent de suspensió del judici, s'ha acabat realitzant aquest matí de dimarts 5 de febrer a les 11h al Jutjat d'Instrucció nº 1 de Santa Coloma de Gramenet, on han comparegut la mosso d'esquadra denunciant, la persona identificada i tres testimonis que ha portat a la Fiscal ha demanar l'absolució, quedant vist per sentència per al proper dilluns 11 de febrer de 2008.

Per la llibertat d'expressió i la participació!

Ens posem en moviment!